Ακόμη και σε καιρό πολέμου υπάρχουν κάποιες «ηθικές αρχές» που θεωρούνται απαραβίαστες. Όπως ότι οι σφαγές αμάχων δεν μπορεί να θεωρούνται παρά κτηνωδίες, ωμότητες…
Κι όμως στην Κρήτη οι Γερμανοί αξιωματικοί που διέπραξαν τα μεγαλύτερα εγκλήματα τιμήθηκαν από την πατρίδα τους για τις «εξαίρετες υπηρεσίες» τους… Ο ανθυπολοχαγός Horst Trebes (Χορστ Τρεμπς) δεν είχε συμπληρώσει καν τα 25 χρόνια του όταν τιμήθηκε από τη φασιστική κυβέρνηση της πατρίδας του με τον «Σταυρό του Ιππότη», για τις υπηρεσίες του. Ποιες ήταν αυτές; Η αναίτια και άγρια σφαγή 25 κατοίκων του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, την επομένη της κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς… Δεν είχε προλάβει να κάνει κάτι άλλο ο νεαρός ναζιστής… Στις 2 Ιουνίου 1941 είχε μπει στο μικρό χωριό Κοντομαρί (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και με πρωτοφανή αγριότητα έδωσε εντολή να εκτελεστούν όλοι άνδρες ηλικίας 18-55 ετών. Το έγκλημά του καταγράφηκε από τον φωτογραφικό φακό του υπεύθυνου προπαγάνδας του τοπικού γερμανικού στρατού, αλλά οι φωτογραφίες κρατήθηκαν μέχρι το 1980 στα απόρρητα αρχεία της Γερμανίας.
Ούτε 40 μέρες δεν είχαν περάσει όταν ο Τρεμπς και άλλοι Γερμανοί, τιμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση στο κατακτημένο Μάλαμε… Ήταν περήφανος ο ανθυπολοχαγός για τη μαζική δολοφονία… Εκτός από τον Σταυρό του ιππότη, πήρε και βαθμό. Έγινε λοχαγός…
Στη φωτογραφία από τα αρχεία του γερμανικού στρατού, ο Τρεμπς, δεξιά, ποζάρει μετά τη διάκρισή του. Το χαμόγελό του τα λέει όλα. Αριστερά είναι ο εκ των επικεφαλής των αλεξιπτωτιστών, συνταγματάρχης Βάλτερ Γκέρικ, που επίσης παρασημοφορήθηκε. Η εκδήλωση είχε γίνει στις 9 Ιουλίου 1941 στο Μάλεμε.
Ο Τρεμπς είχε γεννηθεί στις 22 Οκτωβρίου 1916 και σκοτώθηκε το 1944 σε επιχείρηση στη Νορμανδία.